De wereld gezondheidsorganisatie formuleert gezondheid als volgt:

´Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.´

Constitution of WHO, website 2018

Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn en niet alleen de afwezigheid van ziekte of handicap.

Klachten door onze leefstijl

Steeds vaker nemen werk en sociale verplichtingen ons volledig in beslag en besteden we te weinig tijd en aandacht aan ons fysieke en mentale welzijn. Lichaam en geest kunnen veel hebben, maar het is natuurlijk niet oneindig qua reserves. Het gevolg van deze jachtige leefstijl kan zich fysiek op verschillende manieren uiten zoals lage rugpijn of hoofdpijn.

Door naar de mens te kijken als een totaalbeeld, in kaart te brengen wat er allemaal gaande is en hierop te anticiperen, proberen we weer balans te krijgen.

 

Slaap

Kleine aanpassingen in het slaappatroon kunnen al grote positieve gevolgen hebben. Zo vaak krijg ik te horen dat met maximaal 4 uur slaap per nacht een druk bestaan wordt gevolgd. Natuurlijk heeft elk mens een andere slaapbehoefte en deze wordt over het algemeen minder naarmate we ouder worden, maar dat maakt het niet minder belangrijk! Gemiddeld heeft een mens toch echt 7 tot 8 uur per nacht nodig. Dit is onder andere noodzakelijk om

  1. De dag te verwerken,
  2. Het lichaam te laten herstellen. Daarbij wordt qua noodzakelijke hersteltijd geen onderscheid gemaakt of u een topatleet bent of een bureautijger

 

Voeding

Ook voeding bepaalt hoe we ons voelen! Wat eet u, hoeveel en ook: hoe vaak? Een gezond lichaam heeft gezonde voeding nodig. Goede voeding die bij u past en wat voor uw lijf doet, hoeft niet moeilijk qua bereiding te zijn of heel duur te zijn. Ook hierin kan ik advies op maat geven.

 

Multidisciplinair

Soms is een klacht dermate complex dat een cliënt multidisciplinaire zorg nodig heeft. Ook in dit geval wordt een weloverwogen advies gegeven. Uiteindelijk wordt in overleg met de huisarts of specialist besloten wat passend is.